Dieta cukrzycowa.
Niezbędny element w profilaktyce leczenia cukrzycy.

Dieta pudełkowa - dla cukrzyków

Stosowanie diety cukrzycowej ma przede wszystkim przeciwdziałać wystąpieniu możliwych powikłań tej choroby, dlatego stanowi ona podstawowy element leczenia cukrzycy. Odpowiednia dieta cukrzycowa oraz jej przestrzeganie ma wpływ na długie życie diabetyka w dobrej formie.
Dieta powinna być tak skomponowana, aby dostarczać wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników- węglowodanów, tłuszczy, białek, witamin i soli mineralnych. Jednocześnie powinna wykluczać produkty żywnościowe, które powodują gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi, czyli te o wysokim indeksie glikemicznym oraz wysoko przetworzone.

Ile posiłków i jaką kaloryczność powinna mieć prawidłowa dieta dla cukrzyka?

Nie ma jednoznacznie określonej ilości kalorii jaką powinna mieć dieta dla cukrzyka. Tak jak we wszystkich dietach ilość kalorii powinna być dostosowana do wieku, płci, masy ciała, wzrostu oraz poziomu aktywności fizycznej. Warto przed wyborem diety skorzystać z naszego kalkulatora BMI aby sprawdzić orietnacyjne zapotrzebowanie na kalorie naszego organizmu.
Codzienna dieta diabetyka powinna składać się z co najmniej 5 do 6 posiłków dziennie. Jemy częściej, o regularnych porach ale za to w mniejszych ilościach. Dzięki temu unikamy gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi.

Mięso i tłuszcze w diecie dla cukrzyków

Obiady dla cukrzyków mogą bazować na daniach z chudego mięsa drobiowego (wskazany jest kurczak, indyk), chudego mięsa wołowego i cielęciny i ryb. Świetnie sprawdzą się również bogate w błonnik, białko i związki mineralne – nasiona strączkowe: soczewica, ciecierzyca, fasola, bób, groch. Jako dodatek sprawdzi się ugotowany ryż, kasza lub makaron.

Dieta cukrzyka powinna dostarczać zdrowe tłuszcze, czyli jedno- i wielonienasycone. Znajdują się one w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, pestkach i nasionach, awokado oraz oleju rybim. Tran, tłuste ryby morskie, olej lniany i orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego i wzrok, wzmacniają też układ odpornościowy i regulują metabolizm. Bardzo ważną rolę w diecie cukrzycowej pełni chrom, ponieważ wpływa na skuteczność działania insuliny. Pierwiastek ten zapewniają m.in. orzechy, pieczywo razowe i wołowina.

Warzywa dla cukrzyka, które warto dodać do swojego menu

Warzywa wskazane jest jadać do każdego posiłku w ilości ok. 100-200 gramów na porcję i powinny być one spożywane na surowo. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, co nie tylko zwiększa uczucie sytości i usprawnia trawienie, ale także powoduje mniejsze wchłanianie cukrów i tłuszczu w jelitach. Aby nie popadać w monotonnie warto dodawać do diety warzywa występujące sezonowo. Polecane warzywa dla cukrzyka to m.in:

  • cukinia, ogórki, brukselka, kalarepa
  • szpinak, zielona sałata, kapusta, brokuły, kalafior
  • papryka, cebula, pomidor, czosnek, kukurydza
  • fasolka szparagowa, fasola biała i czerwona, groch, groszek zielony
  • marchewka, pietruszka, por, rzepa, rzodkiewka

Owoce dla cukrzyka, których nie powinno zabraknąć w twojej diecie

Smaczne, kolorowe, pełne witamin są urozmaiceniem naszej diety i zdrową przekąską. Owoce bo o nich mowa mogą być także spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Należy jednak pamiętać o tym aby wybierać, te które charakteryzują się niską zawartością węglowodanów. Diabetolodzy jednak ostrzegają aby nie spożywać ich w zbyt dużych ilościach, maksymalnie dwie porcje w ciągu dnia w ilościach nie większych niż 100-150 g za jednym razem i nie więcej niż 300 g na dobę. Polecane owoce dla cukrzyka to m.in :

  • owoce jagodowe takie jak: czarne jagody, jeżyny, maliny, truskawki, poziomki, borówki, porzeczki białe i czerwone, agrest czy aronia,
  • owoce cytrusowe: pomarańcze, cytryny, grejpfruty i mandarynki,
  • wiśnie, czereśnie,
  • śliwki, nektarynki, morele i brzoskwinie,
  • gruszki oraz jabłka.

Nie wszystkie jednak owoce są korzystne dla diabetyków. Osoby chorę na cukrzycę powinny unikać winogron, bananów, arbuzów, melonów i ananasów.

Catering dietetyczny dla cukrzyków w FitBOX

Catering dietetyczny dla diabetyków w naszym wydaniu to ogromna różnorodność potraw przygotowywanych przez naszych utalentowanych kucharzy. Posiłki w diecie są przygotowane we współpracy z dietetykiem aby spełniały najważniejsze wytyczne dotyczące prawidłowej diety cukrzycowej. Dieta pudełkowa jest dostarczana od niedzieli do piątku prosto pod wskazany w zamówieniu adres. Dieta dla cukrzyków składa się z pięciu posiłków dziennie i jest dostępna w siedmiu wariantach kalorycznych – 1000, 1200, 1500, 1800, 2000, 2300 lub 2500 kcal. Menu i przygotowane w nim dania dla diabetyków można sprawdzić w dwutygodniowej rozpisce znajdującej się poniżej.

Działamy w części województwa podkarpackiego, świętokrzyskiego i lubelskiego. Nasz catering dowozimy m.in. do Tarnobrzega, Mielca, Rzeszowa, Kraśnika czy Sandomierza oraz wielu mniejszych miejscowości w ich okolicach. Zanim złożysz zamówienie, upewnij się, gdzie dowozimy Fitbox'y i w razie potrzeby zadzwoń lub napisz do nas czy na pewno dostarczymy dietę pod twój adres!

Masz problem z doborem kaloryczności? Wykorzystaj nasz kalkulator BMI lub skontaktuj się z naszym dietetykiem, który chętnie pomoże w dopasowaniu odpowiedniej kaloryczności!

W tym tygodniu w menu

Tutaj nas znajdziesz

ul. Handlowa 13, 37-450 Stalowa Wola